Tändnings systemet

         
   
Peters Funderingar kring tändningsjustering:

 

Jag har funderat på en annan sak och det är det här med tändnings inställning på mopeder. När Husqvarna skriver en manual om hur man ställer in tändningen så utgår man från att det är en ny moped och då säger man att brytare avståndet ska vara 03 - 0,4mm o stiftet ska ha 0,4 - 05mm i elektrodavstånd: men det gäller ju bara en ny moppe!

Detta är det enklaste sättet att förklara hur man ställer in tändningen på så därför använder man sig av det. Skulle man förklara Fältbrytningsläge eller (Abriss avståndet) som det heter och hur spolen laddas upp så skulle det bli för komplicerat för den normale mopedanvändaren. 2 - 2,5mm förtändning är ju enklare att förklara.

När tändsystemet blir slitet så medför det ju att man får senare tändning och för att få 2 - 2,5mm förtändning måste man vrida max på tändplattan och ställa brytarna på ca 0,2mm eller mindre för att få bra förtändning. Men då blir Abriss avståndet helt fel. Spolen kan ju inte heller ge max på alla varvtal utan tillverkaren måste göra en kompromiss där man lägger lite sämre på lägre varvtal och max effekt på arbetsvarvet för att sedan bli lite sämre på höga varv. Detta bestäms ju av var man sätter kilen i vevaxeln.

Det är ju inte så vanligt med vakumstyrd för och efter tändning på mopeder men det skulle inte vara så dumt.

//Mvh Peter