Rose Pigg Kolvjackers Ålandstour

       
Bilder finns här TOUR DE ÅLAND 14 - 17/7 -16 Film finns här

Resumé Tour De Ålands 10 års jubileum 2016:


Torsdagen 14/7 började med att åka på båten som avgick 10,00. Vi var 4st från Rose Piggs Kolvjackers, 4st Forkarby Moppers, 6st Berga Häll Moppers, 2st från NHS (Norrtelje Husqvarna Smokers), 1st från Åland och 2st från Sigtuna. På båten intogs den traditionsenliga räkmackan med en kall Stallhagen. Väl framme på Eckerö påbörjade vi färden mot Föglö där vi skulle inkvartera oss på vandrarhemmet Enigheten. Efter några kilometer så smälte ”Reiseleiterns” tändstift och moppen var död. Vilket resulterade i bogsering hem till Kimmen i Hammarland där den långtidsparkerades, och ”Reiseleitern” fick åka bil med Kimmens tjej Elisabet till Mariehamn där han hyrde en plastraket. Övriga åkte moped till Jussis moped o mc verkstad i Mariehamn där vi alla sammanstrålade igen. Sedan fortsatte färden mot Svinö där färjan till Föglö gick. Ca 1 mil efter Mariehamn hände det som inte får hända, en riktigt otäck vurpa av Jessica, numera kallad ”Hakan” med ambulanstransport till sjukhus som följd för undersökning o omplåstring. Fast nu ”Hakan” var Rookie så visade hon att hon platsar i Moppersgänget. Hon bet ihop efter omplåstring och med hjälp av ”Pallten” så tog hon sig till Svinö färjan med en senare avgång, ”Palltens” moped som vi gömt i skogen hämtades upp och dom dök båda upp vid Enigheten med ett leende på läpparna. Vädret var strålande sol hela dagen. På kvällen var det bokat bord för 19 st på restaurang Enighetens gästgiveri.
Kvällen avrundades med lite mat, moped snack, omplåstrings alternativ och några ljumma öl.

Fredagen 15/7 Påbörjade vi vår färd mot Överö för att ta oss till Kumlinge. Nu blev det här alldeles för lång väntan vid färjeläget ca 2 tim, ”Reiseleitern” var nog lite skakad av hädelsen dagen innan och hade inte själv koll på tidsplanen. Efter div tidsfördriv så tog färjan oss till Kumlinge som vi raskt moppade igenom, upp till norra ändan av ön. Där avgick färjan till Hummelviken som ligger på Vårdö, och ca 7,5 km från vårt boende vid Sandösunds stugor. Vid ankomst så blev vi alla överraskade av något som aldrig hänt under de 10 år vi varit på Åland. Det regnande något så hemskt så att alla kunde lika bra ha hoppat i vattnet med kläderna på, samma våt-effekt som dessa kilometer gav...
När samtliga var samlade vid Sandösund, efter att ”Blommen” bogserat klart Per på Barbros moped som var okörbar efter att den blivit fylld med vatten… och kollat att bommen var nedfälld vid färjeläget 6,5 km norr om där de skulle svänga. Så gick flertalet och badade bastu på en flytbrygga för att få upp värmen, några vågade även bada i havet.
Kl 19,00 var det bokat middag på den lokale restaurangen där vi också passade på att fira Kim som fyllde år. Kimmen hade ordnat med en trevlig surprise, nämligen grädd o jordgubbstårta till oss alla.
Ännu en dag så löste vi flertalet av alla världsproblem med några halvkalla öl (P.S. Olivi skall drickas med försiktighet...) intagna i en trevlig Kåta belägen bredvid restaurangen.

Lördagen 16/7 Färden påbörjades söderut mot Mariehamn och Övernäsgårdens stugor, med ett pit stop för fika vid Bomarsunds fästning efter ca 1mil.
Väl framme vid Övernäsgården så installerade vi oss i 5 stugor, varav 3 låg närmast vattnet, med fin utsikt.
13.00 var bord bokat på von Knorring för den traditionsenliga Bookmaker toasten med en stor stark. Och som vanligt var det Nordens bästa Bookmaker toast. Väl tillbaka på Övernäsgården så solades och slappades det i några timmar: Ännu en dag med strålande sol.
På kvällen gick vi alla över till grann campingens restaurang som vi blivit rekommenderade, där serverades bla pizza o hamburgare. Pizzan var bland de godaste som ätits.
Resten av kvällen löstes (utläses: försök till att lösa) alla förekommande tekniska problem... samt ren allmän diskussion om upplevelsen av resan.

Söndag 17/7 packade vi alla grejjor och tackade för oss, och ca kl 10,30 påbörjade vi färden mot Eckerö. Blommen fick skjutsa ”Hakan” till Kimmen där Reiseleiterns moped stod parkerad, densamme bogserades tillbaka till Eckerö. Denna gång slog vi nog ett rekord, endast Reiseleitern moppe pajade och Barbros fylldes med vatten. Vi inväntade färjan på fiket vid Jakt och Fiskemuseet.

Sammanfattningen av denna tur blev: ca 20 mil. Vädret var jättebra förutom fredagens hällregn.
Sist men inte minst det - viktigaste - otroligt fin natur och vägar som passade gamla moppar som är (eller bör vara :-) genomgångna innan resan.
Reisleitern lovar att även nästa år återkomma med arrangemanget Tour de Åland.

Årets deltagare tackar densamme för ännu en fin helg, med god mat osv, allt upplevt i riktigt trevligt sällskap.

Webmaster vill här inflika 2 saker...

Jätte tack till Räddningstjänsten/polisen på Åland för en fantastiskt snabb o bra insats och vi är alla glada att det inte vart värre skada skedd...

Samt ett stort tack till Blommens Casal, en riktig kämpetorsk i vått o torrt... (Webmaster gillar att prata om sig själv i andra/tredje person :-)

/Rose Piggs Kolvjackers

Bilder finns här Tack Ola o alla som var med, det här hoppas jag att vi alla gör om nästa år igen. //Webmaster Film finns här