Rose Piggs Kolvjackers Ålandstour

       

TOUR DE ÅLAND 10-13 JULI 2008

Dagbok från Tour de Åland med Rose Piggs Kolvjackers:

Tor 10/7: Årets Tour bestod av 12 mopedburna och 3,5 bilburna mopedister. Samling på parkeringen vid Grisslehamn 08,30 alla var där. Rullade på färjan 09,30 utan problem eftersom ingen behövde starta mopederna. Några orkade inte rulla moppen 30m så dom körde den långa biten ombord på färjan.

Färden över genomfördes som traditionen påbjöd med räksmörgås och en Stallhagen. Och givetvis var det några som gjorde jungfruturen på Touren med dom initiala problem som kan uppstå. Som alla vet utom dom nypåstigna får man inte köpa snus på båten eller på Åland. Mao så var det ett antal som verkligen fick ransonera med snus.

Överfarten var kav lugn, väl framme vid Ekerö så var det bara en moped som hade startproblem, det problemet kvarstod i två dagar innan vår chefsmekaniker Micke moped fick händerna på den inlånade moped som Morris åkte på. Utan att innan ha provkört den.

Färden till Strandbergs stugor i Mariehamn som vi var inbokade på gick utan störningar.

Framme vid Stranbergs fördelades 5st 3 bädds rum i samma byggnad. Efter att vi installerat oss i rummen påbörjades färden till gokartbanan ca 2mil från Mariehamn.

Där genomförde vi en tävling om snabbaste tiden på banan, 13st deltog.

Vinnare blev Micke Moped, tvåa Fjunis, trea Gunnar (Tommy) Ersson.

Efter tävlingen återfärd till Mariehamn och sedvanlig pizza vid rondellen.

Åter vid boendet var det bara ursäkterna om resultatet från gocarten som måste penetreras över några öl. Dagen var solig utan ett moln på himlen.

Fre 11/7. Upp som vanligt tidigt 08,00 lokal tid utom dom från ungdomssidan som verkar behöva minst 6 timmar mer än någon annan.

Avfärd mot Kastellholmen slott, givetvis måste stenhögar tittas på. Där var också en medeltids marknad med Tornespel. När alla stenar och utklädda medeltidsmänniskor var granskade var det dags för återfärd till Mariehamn. Men som jag skrev tidigare blev det en väntan på ca 1 timme pga inlånad moped. Efter handpåläggning av Micke fungerade den klockrent.

På kvällen grillades det och historier mer sanna en andra togs upp.

Även denna dag var det klarblå himmel och sol.

Lör 12/7: Dagen började som tidigare i ottan och första målet var en 50-60tals Shell bensinmack sparad till eftervärlden., därefter den traditionella lunchen på Von Knorring i Mariehamns hamn med sedvanlig Bookmaker toast.

Efter lunchen åkte vi till Stallhagens bryggeri. 

Åter till Mariehamn och grillning på kvällen samt massa moped snack.

Även denna dag var det klarblå himmel och sol.

Sön 13/7: Upp som vanligt - frukost samt städning av rummen, samt en avtackning med ägarparet som hälsade oss välkomna även nästa år.

Återfärden gick sådär först en kedja som gick av men den fixades snart. Och som lök på laxen gav en Zundapp motor upp 2 km innan färjan, med bogsering den sista biten som följd.

Årets Tour blev 23 mil.

Rose Piggs Kolvjackers