Rose Piggs Kolvjackers Ålandstour

       

Bilder finns här

TOUR DE ÅLAND 5-8 JULI 2007

Tor 5/7

Resan började från i stort två ställen. Från Odensala 07,30 där Berga Häll Moppers lastade 7 mopeder via Rimbo ca kl 08,00 med Rosepigg Kolvjackers 3 mopeder, där det även återfanns deltagare från Forkarby moppers Samt 1 åkare från Uppsala. 2 till skulle ansluta på Fredagen men åkte tydligen vilse för dom dök aldrig upp.

Som vanlig när det gäller evenemang med veteranmopeder så framkom det när vi träffades i Grisslehamn att ingen lagt sig före kl 01,00 på natten.

Båten avgick 10,00 och 11 mopeder med packning och en släpkärra rullade på i god tid.

11 åksugna mopedister rullade av båten 13,00 på Ekerö och färden påbörjades mot Mariehamn. Med endast två stopp, en moped som nöp men som ändå gick att köra, och en som ställbara munstycket släppte på.

Väl i Mariehamn där vi bodde i Strandbergs stugor lastade vi in alla prylar i våra rum och njöt sedan av solen.

16,30 hoppade vi på mopederna igen och begav oss mot en go-cart bana i närheten som var bokad bara för oss mellan 18,00-19,00. Givetvis skulle det bli tävling. Först kördes tidskval och dom 5 bästa gick till A-final, och övriga 6 till B-final. Vinnaren av B-finalen gick vidare till A-finalen.

B-finalen vanns av Challe, 2: Björn S båda Berga Häll Moppers och 3:a Jan-Anders Rose Piggs Kolvjackers, 4:a Översten, 5:a Sara, 6:a Anders S.

A-finalen vanns av Fjunis Berga Häll Moppers, 2:a Ola L Rose Piggs Kolvjackers, 3:a Micke moped Berga Häll Moppers, 4:a Stefan S, 5:a Gunnar E, 6:a Challe.

Efter en hård tävling rullade vi åter mot Strandberg stugor men med ett pittstopp på en pizzeria för att få i oss kolhydrater och vätska. Nu var alla nöjda och belåtna men med känning av vätskebrist, det avhjälptes vid vårt boende och på kvällen löstes många världsliga problem.

Fre 6/7

Dagen var tänkt till att  besöka ett museum, men med en moped som behövde honas efter 9st nypningar blev det meka hela förmiddagen. Det fanns en mc/mopedhandlare ca 50m från vårt boende han fixade cylindern på 1 tim.

Nu var det en frågetävling om Ålands historia - Vinnare blev Micke moped, Sara och Challe.

Totalresultatet av tävlingarna på Åland blev 1:a Micke moped, 2:a Fjunis, 3:a Sara.

Traditionella lunchen intogs på båten i Mariehamns hamn.

Efter lunchen var vi till en Shell mack som var uppförd i tidstypisk 40tals stil. Verkligen värd att kolla in.

Efter det åter till stugorna och på kvällen badades det bastu och i havet för dom modiga och i poolen för dom kräsna. Därefter var det grillning, och försök till sång fanns det inslag av också.

 

Lör 7/7

I dag var en utflykt till Tjudö vingård med guidad tur på schemat. Färden gick i duggregn till Tjudö men regnet upphörde vid framkomst. Efter guidning åt vi struts gryta. Nu var det så olyckligt att strutsen måste ha varit väldigt liten eftersom inte alla lyckades att få smaka på den nämnda strutsen i menyn.

På hemväg från Tjudö åkte vi en liten omväg efter ett tips om att det fanns en mopedsamlare på Åland. Väl framme vid nämnda ställe kunde vi konstatera att namnet samlare inte var helt rättvist. Fanns bilar överallt runt gården och ca 200 mopeder i ladan. Tyvärr fick vi inte kontakt med den som bodde där och kunde bara kika in för att se alla mopeder.

På kvällen grillade vi och förskönade verkligheten.

Sön 8/7

Dagen började med städning av stugor när detta var klart tackade vi stugvärden, och för att se om vi var välkomna tillbaka. Och det var vi, det enda dom tyckte var att vi använde lite stora bokstäver när klockan närmade sig 24,00.

När avtackning och betygsättning av gruppen var avklarad påbörjade färden mot Ekerö. Regnet hängde i luften och efter 1 mil stannade vi och satt på oss regnkläder. Det fortsatte att duggregna fram till Ekerö. Väl framme vid båten kunde vi konstatera att händerna inte var svarta som brukligt utan såg mer ut som barn händer.

Sammanlagt körde vi 16 mil på Åland och de mekaniska problem vi hade var dom 2 på första dagen, Otroligt!

Väl möt nästa år på Tour de Åland.

Rose Piggs Kolvjackers

Bilder finns här