Rose Piggs Kolvjackers Ålandstour

       

BHM:s bilder finns här och Micke o Ia:s bilder finns här

Ett litet filmklipp finns här

Resan påbörjades i Rimbo Fre 14 juli kl 10,00, var det tänkt. Men en liten justering av en kopplingsvajer som gick av, startade vi 10,20. Deltagare var 2st från Rose Piggs Kolvjackers med släpkärra, 1st Forkaby Moppers och 5st Berga Häll Moppers varav 2 tjejer. Resan gick utan problem till Grisslehamn 6,5 mil dit vi kom lite efter 13,00, med en halvhalt i Edsbro där Knutby Moppers anslöt med 2 st. Och för att klara väntan på båten som skulle gå 15.00 intogs lite färdkost på en grillbar. Efter pålastning och fastknytning av moppar, skyndade gänget upp till cafeterian där lite tilltugg intogs, och vätskebalansen kompenserades efter resan upp. Blåste lite på havet men ingen blev åksjuk. Båten anlände till Ekerö 18,00 lokal tid, samtliga moppar startade utan problem och resan till stugorna påbörjades med ett lite gladare gäng än dom som rullade på båten. Stugor var bokade på Djurviks Gästgård ca 3 mil från färjan. Allt rullade utan problem tills det var bara 50 m kvar då tappade vi hjulet på släpkärran. Det problemet åtgärdades på några minuter. Sedan installerade vi oss i 2 stugor, som för övrigt var kanon fina. Hela anläggningen låg vid havet. Efter lite moped snack om hastighet på resan och vätskekompensation, väcktes tanken på mat. Tydligen finn det människor som ständigt måste äta. Sagt och gjort uppsittning på åken o styrde kosan mot Mariehamn ca 1 mil. Där uppsöktes ett hälsoställe som både hade vätska och kolhydrater. När nu denna delikata måltid var intagen tävlingskörde vi lite med ortsbefolkningens fart busar och deras trimmade nymodigheter på 2 hjul. Därefter återfärd till stugorna, varefter ytterliggare vätske kompensation utfördes. Men efter den långa resan upp orkade ingen vätske kompensera längre än till 24,00.

Lördagen påbörjades 9,00 med frukost därefter åkte vi in till Mariehamn och tourade runt lite. Hittade sedan ett kanon ställe (en båt vid hamnen) där lunchen inmundigas och maten var förstklassig. När nu detta var klart och återresan skulle påbörjas, upptäckte Pastorn punka på bakdäcket. Det var bara att rulla till närmaste mack och spruta i punka spray, vi andra åkte till en affär för att inhandla lite mat till kvällen.

På kvällen käkades det och spelades kubb. Och visa av kvällen innan hade samtliga vätskebrist, det lyckades nu samtliga med att åtgärda och kvällen fortlöpte med många djupa diskussioner. Sön 9,00 frukost igen därefter städades stugorna, o vi kunde konstatera att ingenting behövde ersättas eller lagas :-) Mao var kvällen lyckad. Nu var det avresa mot Ålands enda bryggeri - Stallhagen där guidad tur var bokad. Resan på 3 mil avlöpte utan problem. Väl framme vid bryggeriet anslöt bilburna mopedister från Krök Mk. Guidningen var kanon och vi fick smaka på deras ölsorter. Ölen är att rekommendera!

Nu var det bara resan till färjan på Eckerö kvar. Den gick bra till ca 3 km från bryggeriet, där en moped havererade (för en ökänd mekaniker från Odensala) inte helt otippat. Samtidigt konstaterade jag att min läckte från tanken. Kunde bara hoppas att sopan skulle räcka. Bogsering av den trasiga mopeden påbörjades för dom ca 3 mil som var kvar. Nu var alla jättehungriga och började att prata om mat. Men när det återstod ca 1,5 mil tappade vi hjulet på släpkärran igen. Det fixades snart och vi rullade vidare. Nu pratade ingen om mat o tiden rann iväg för att vi skulle hinna till färjan. Sista milen till färjan tappade vi hjulet 3 ggr men vi kom fram med marginal. Där tömde jag min tank som läckte som ett såll, för att kunna få åka på färjan. På färjan sprang alla upp och käkade mat, för nu var alla vrålhungriga. Efter det satt dom flesta som fågelholkar. Returresa från Grisslehamn beställdes av Knutby Moppers till dom 2 mopeder samt släpkärra som inte tog sig till Rimbo av egen maskin.

Resan avslutades i Rimbo 19,30 efter totalt 25 mil på 3 dagar.

Sammanfattningsvis av denna tur är att alla pratade redan innan vi var hemma att göra en liknande resa igen.

BHM:s bilder finns här och Micke o Ia:s bilder finns här

Ett litet filmklipp finns här